<<
>>

Zariadenie sociálnych služieb Rosa je zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré poskytuje všestrannú starostlivosť prijímateľom sociálnych služieb na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia a nepriaznivého zdravotného stavu.

Rehabilitačné stredisko poskytuje sociálnu rehabilitáciu a sociálne poradenstvo osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

Domov sociálnych služieb poskytuje sociálne služby osobám s mentálnym postihnutím v kombinácii s telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania. Služby sa poskytujú ambulantnou alebo pobytovou formou.

Špecializované zariadenie poskytuje sociálne služby deťom s diagnózou pervazívna vývojová porucha. Služby sa poskytujú ambulantnou formou.

 

Aktivity | Novinky

udialo sa u nás | 19.2.2024

Cestovateľská prednáška o Portugalsku

Vedeli by ste, kde na mape hľadať Portugalsko? Aký oceán obmýva západné a južné brehy polostrova? My sme veľa informácii rovnako nevedeli, až kým k nám do zariadenia sociálnych služieb nezavítala vzácna návšteva. Lucia Uhrinová patrí medzi dobrovoľníčky, ktorá navštevujú klientov dlhšiu dobu. Aktívne sa im venuje, berie ich na prechádzky, spríjemňuje im voľný čas. Tentokrát prizvala aj svoju známu priamo z Portugalska, s ktorou nám porozprávali o krajine ako takej, kultúre, jedle, zvykoch. Rozmanitosťou, ktorou je krajina obdarovaná je vo veľa prípadoch až dych vyrážajúca. Napríklad Madeira ako súčasť Portugalska, je ostrovom v Atlantickom oceáne s bohatou a veľkolepou krásou prírodných úkazov. Patrí k vyhľadávaným turistickým destináciám aj kvôli vyšívaným prácam či vínu. Prednáška nám rozšírila obzory, priniesla nové informácie a preniesla do krajiny nádherných pláži, skvelého jedla, historických miest ktoré možno vidieť len na tomto mieste. Ďakujeme dobrovoľníčkam za čas a chuť nám sprostredkovane priblížiť svet nám tak vzdialený.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 19.2.2024

POPOLUŠKA

Rozprávkový príbeh milovaný a poznaný celým svetom uchvátil hudobného velikána Sergeja Prokofieva natoľko, že skomponoval jedno z najkrajších baletných diel 20. storočia. Predstavenie plné emócii, melanchólie, nežnosti, tanečných figúr priťahuje stále množstvo pozornosti, divákov a ďalej podnecuje umelcov v tvorbe po celom svete. Priaznivcov si zmieňované baletné dielo získalo aj z radov klientov nášho zariadenia sociálnych služieb. Podmanivá farebná hudobná scéna, kostýmové prevedenie a dejová línia známej rozprávky si získala pozornosť klientov, ktorí boli inscenáciou očarení, priam vtiahnutí do deja. Posedenie po predstavení nám dalo priestor vzájomne sa podeliť o dojmy, pocity čo v nás balet zanechal. Bez pochyby sme boli súčasťou ďalšieho divadelného predstavenia, ktoré v nás zanechalo krásne emócie a už teraz sa nevieme dočkať budúceho zážitku v Slovenskom národnom divadle. Zároveň nám nedá nepoďakovať sa pani Anne Šalgovičovej za sprostredkovanie nezabudnuteľného umeleckého zážitku a srdečnú spoločnosť.

 

 
>>> viac

udialo sa u nás | 16.2.2024

Valentín v ROSE.

Čas hodovania a zábavy, taký je život vo fašiangovom období. Tohtoročné fašiangy boli dokonca prepojené aj s oslavou Valentína. Tento sviatok pripadol na popolcovú stredu, ktorou sa začína aj obdobie pôstu. Fašiangové obdobie bolo okrem jeho významu spestrené aj prvým plesom a prípravou klasických fánok typických pre fašiangy. Hodovalo sa a zabávalo  do sýtosti.

Valentín je sviatok krásny,

Preži si ho v láske , šťastí.

Žiadne slzy, lásky veľa,

Zo srdca Ti želám

                O sviatku zaľúbených, jeho pôvode a histórii sme si porozprávali deň pred popolcovou stredou. Prijímatelia si vymenili valentínky, ktoré sami vyrobili. Obe tieto aktivity sme ukončili spoločným posedením pri hudbe a v dobrej nálade.

                V stredu svätou spoveďou a svätou omšou bol zahájený pôst.  Milé spomienky budú ešte v nás rezonovať dlhé obdobie.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 31.1.2024

Boli sme v Prírodovednom múzeu

          Príjemné zimné počasie, v utorok 30.01.2024, nám umožnilo spraviť si vychádzku do mesta. Slniečko presvetlilo celý deň, no bolo ešte chladno. Rozhodli sme sa teda navštíviť Prírodovedné múzeum na Vajanského nábreží. Pozreli sme si stále expozície zvierat, rýb, minerálov. Znova sme si mohli pozrieť aj expozíciu o vzniku života na Zemi. Tieto expozície sú stále zaujímavé, stále sa dozvieme niečo nové. Aktuálnou výstavou bola expozícia detských drevených hračiek, kníh, leporel a aj detského dreveného nábytku.

         Všetky expozície sa nám páčili. Bola to veľmi príjemná zimná vychádzka s návštevou poučnej výstavy.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 22.1.2024

Novoročné stretnutie s gymnazistami z Gymnázia Matky Alexie

          Naše každoročné predvianočné stretnutie s gymnazistami z Gymnázia Matky Alexie v Adventnom období sme museli z dôvodu zdravotných obmedzení odložiť. Hoci adventný veniec sme im doručili tak, aby si mohli postupne zapáliť všetky sviečky.

Po dohovore s koordinátorkou Mgr. Ľubicou Szedlákovoou Gažovičovou sa nám podarilo stretnúť až v novom roku 2024 v stredu 17.01. u nich v priestoroch ich Gymnázia. Všetci navzájom sme sa nášmu stretnutiu veľmi potešili. Gymnazisti, teraz už sextáni, nám pripravili spoločné tvorenie. Ozdobovali sme medovníky, ktoré sme mohli aj ochutnať. Prišla nás pozdraviť aj pani riaditeľka Mgr. Andrea Kaderová, PhD., ktorej sa naše stretnutie páčilo. Tiež duchovný správca Mgr. Lukáš Porubský.

Najviac sa nám však páčilo spoločné spievanie populárnych piesní od kapiel, ktorá sa páčia nám aj gymnazistom. Tiež sme mali možnosť sa porozprávať a zdieľať svoje vianočné a novoročné zážitky. Posedieť si pri čaji a koláčikoch.

         Veľmi sa nám odchádzať nechcelo, dobre sme sa cítili a užívali si spoločné stretnutie. Dohodli sme si však ďalšie stretnutie, na ktoré sa všetci veľmi tešíme.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 8.1.2024

Slovenská fiharmónia

          Hudobné stretnutie zo dňa 1.12.2023 v Slovenskej Filharmónii nám opäť sprostredkovala naša kultúrna patrónka pani Anna Šalgovičová a Občianske združenie Nádej na život. Naši klienti mali krásny kultúrny zážitok vďaka Hudobnej akadémii žiakov Konzervatória v Bratislave. Tentokrát sme sa zúčastnili predstavenia „Konkurz na hudobného skladateľa“. Predstavenie bolo zábavné a poučné, Klienti sa mohli interaktívne zapájať do predstavenia. Z Filharmónie si odnášame krásny kultúrny zážitok a príjemné pocity.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 11.12.2023

KRABICE PLNÉ LÁSKY (aj) v ZSS Rosa

          Iniciátorkou myšlienky potešiť osamelých neznámych seniorov na Slovensku vianočnými darčekmi, ktoré od nikoho nečakajú, bola Janka Galatová, ktorá založila skupinu na sociálnej sieti Facebook a oslovila svojich známych, aby sa zapojili do zbierky a pomohli jej pripraviť darčekové krabice plné drobností pre seniorov v domovoch dôchodcov... presne takto vznikol projekt : „ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorý dnes zastrešuje  už OZ Koľko lásky.

Šiesty ročník skvelej výzvy  chytil za srdce aj nás, a tak sme sa ako ZSS Rosa registrovali v tomto projekte ako darci a rozpútali naše krabičkovanie plné lásky... Možno by niekto povedal, že sa rozdávame dennodenne v sociálnych službách, že naši kolegovia pracujú neustále s cieľom pomáhať, že rodičia našich klientov majú svoje starosti... ale my všetci sme ľudia... milujeme... snívame a robíme druhých šťastnými...do tejto výzvy sme sa zapojili radi... rodičia, zamestnanci i klienti...dobrých skutkov nikdy nie je dosť a lásky na rozdávanie je vždy dostatok...  veríme, že tieto Vianoce potešíme našimi odovzdanými „krabicami lásky“ seniorov v zariadeniach sociálnych služieb a vyčarujeme im úsmev na tvári a aj vďaka týmto krabičkám lásky pocítia pri srdci čarovné teplo ľudskosti.

 
>>> viac

udialo sa u nás | 11.12.2023

GivingTuesday v Rose

          skvelý deň pod záštitou Nadácie Pontis a perfektné športové dopoludnie s empatickými pracovníkmi pod vedením Dr. Janky Langovej, vedúcej oddelenia inklúzie a sociálnych vecí, Miestneho úradu MČ Staré Mesto

... aj takto sa dá jednou vetou charakterizovať fajn akcia v štýle športovej olympiády, ktorú si pre nás pripravili síce z odborníci zo sociálneho „ fachu“, ale počas tohto doobedia skvelí dobrovoľníci... Nechýbal olympijsky oheň, hymna, sľuby, súťaženie, bodovanie, ocenenie i štedrá tombola... Veľmi pekne ďakujeme nielen za súťaživé dopoludnie, zodpovedný prístup,  100 % prípravu a zabezpečenie,  veľké množstvo nádherných cien, výbornú atmosféru, ale najmä za ochotu, čas, dobrosrdečnosť, prajnosť a skutočné odhodlanie nielen pomáhať, ale byť súčasťou akcií v duchu ľudskosti a fyzickej blízkosti, dotykov, úsmevom a vzájomnej pozitívnej energie....

 

Pár krásnych záberov nájdete aj v reportáži / od 6 min 30 sekundy/ :

https://www.markiza.sk/relacie/reflex/epizoda/159963-28-11-2023

 
>>> viac

udialo sa u nás | 27.11.2023

Divadlo HOPI HOPE

          V piatok 24. novembra 2023 nás  príjemne prekvapili divadelníci z divadla Hopi Hope z Košíc a zahrali nám rozprávku " Snehová kráľovná"... Rozprávka o sile lásky a priateľstva, ktorá dokáže roztopiť aj zamrznuté srdce a prebrať ho k životu. Počas predstavenia sme putovali s odvážnou Gerdou po zamrznutej krajine  až do ľadového kráľovstva  a verili sme, že nájde svojho kamaráta Kaja...

Po predstavení sa divadelníci priateľsky zvítali  a porozprávali s našimi klientmi, poznajúc sa z predchádzajúcich stretnutí. Na pamiatku sme si urobili spoločnú fotografiu.

 

 
>>> viac

udialo sa u nás | 24.11.2023

 

PREVENCIA - proti násiliu.

          Dňa  22.11.2023 nás navštívil z PZ BA preventista, ktorý našim prijímateľom sociálnych služieb porozprával o prevencií proti násiliu na ženách a deťoch. Spoločne sme formou diskusie riešili, ako sa máme správne zachovať v možných vzniknutých násilných situáciách.Stretnutia sa zúčastnili aj prijímatelia z rehabilitačného strediska. Prospekt, ktorý je nápomocný pri predchádzaní násilia, nám poskytol preventista a zapojil všetkých zúčastnených do  pripravených aktivít a voľnej diskusie na danú tému.

 

 
>>> viac